Znáte to také? Máte mlsný jazýček?

Co o nás prozradí neodolatelné chutě a jak je uspokojit

Nic není tak frustrujícího jako pocit, když uprostřed hubnoucího procesu sedíte nad prázdným sáčkem od brambůrků, kyselých bonbónů nebo čokolády, který jste právě vyprázdnili v návalu neukojitelné chutě. Veškeré počítání kilojoulů a hodiny strávené cvičením byly právě neutralizovány šílenstvím po něčem sladkém, slaném, křupavém…

Po léta se vědci snažili vysvětlit, proč i lidi dbající na zdravý styl a výživu přepadávají záchvaty chutí na nezdravé potraviny. Mnohé vysvětluje doktorka Doreen Virtueová ve své knize s názvem „Neustálá chuť.

Psychoterapeutka Virtueová prý našla vysvětlení, a to během let, kdy pracovala s alkoholiky a drogově závislými. Všimla si, že jejich chuť na drogu má určitou spojitost s jejich záchvaty chutě na chléb a zmrzlinu.

Lékařka se nakonec začala věnovat tématům poruchy příjmu potravy a sledování vztahu mezi emocionálními problémy lidí a určitými druhy potravin, jež vyhledávají. Zjistila, že taková spojitost opravdu existuje. Podle toho tedy, zda právě trpíte stresem, úzkostí či máte vztek, máte touhu sníst něco křupavého, žvýkacího či krémového.

Co tedy signalizuje chuť na…

Křupavé

Po křupavých potravinách se budete nejpravděpodobněji shánět tehdy, když jste stresovaní, rozhořčení, rozmrzelí nebo frustrovaní.

Křupání čipsů, sušenek nebo popcornu podle psychoterapeutky uvolní napětí v těle, jež odchází čelistmi, které se s emocemi vypořádají podobně, jako když se vybíjíte na boxovacím pytli. V každém skousnutí jeden úder.

Žvýkací

Máte-li neodolatelnou potřebu něco žvýkat, pravděpodobně v sobě delší dobu potlačujete pocity žárlivosti, zmatku, strachu z toho, že se něco zlého stane, nebo sebenenávisti.

Vaše touha žvýkat vychází z přirozeného přesvědčení, že žvýkání pomáhá uvolnit napětí a umožní vám zvládat úkony navzdory vašemu zmatku. Pokud například prahnete po žvýkacích bonbónech, nejspíš bojujte s nerozhodností.

Koláče a sušenky

Sladkosti jsou stejně jako chléb, rýže a těstoviny zdrojem sacharidů, které mají uklidňující efekt. Chutě na koláče, sušenky či buchtičky ale podle psychoterapeutky odrážejí naši touhu po pocitu pohodlí a jistoty. Stejně tak ale mohou odrážet nechuť k určité činnosti. Chutě na sladké mohou být o to silnější, pokud jste je dostávali v dětství za odměnu. Ve skutečnosti tedy, pokud sáhnete po sušence nebo koláčku, nejspíš potřebujete obejmout.

Smetanové

Po jemných krémových potravinách, jako je zmrzlina nebo sýry, toužíme, když cítíme úzkost, nejistotu, rozpačitost či provinilost. Konzumace takových potravin je totiž relaxační a uklidňující.

Cholin, nacházející se v mléce, má uklidňující účinek na tělo. Mléko také obsahuje L-tryptofan, který v kombinaci se sacharidy (např. cukr) spouští v mozku produkci serotoninu – chemikálie, která navozuje příjemný pocit. Kromě toho cukr v mléčných výrobcích zvyšuje energii a náladu, zatímco krémová hladká struktura je uklidňující.

Pikantní

Trpíte-li návaly chutí na něco ostrého, pak ve skrytu duše toužíte po vzrušení a intenzivnějších zážitcích ve vašem životě. Máte chuť na změnu a něco nového. Několik vědců spojuje „pocit hledání“ s chutěmi na pikantní, křupavé a kyselé, gurmánská jídla a neobvyklé exotické potraviny.

Ořechy

Chemické vlastnosti i struktura ořechů mají uklidňující tendenci pro smutné lidi. Chuť na oříšky tak nejpravděpodobněji symbolizuje nedostatek zábavy a potěšení. Kešu oříšky a arašídy obsahují velké množství tyrosinu, který zvyšuje krevní tlak. Ořechy obsahují také pyrazin, který spouští pocit potěšení v centru mozku.

Oříšky také obsahují velké množství tuku, jehož konzumace může maskovat pocity prázdnoty, osamělosti, strach a nespokojenost.

Čokoládu

Neodolatelná chuť na čokoládu postihuje častěji ženy. Je to proto, že čokoláda vyvolává stejné pocity, jako když jsme romanticky zamilovaní. Po čokoládě tudíž nejčastěji sahají ti, kdo jsou zklamaní vztahem nebo nešťastně zamilovaní.

A co víc, vysoký obsah tuku také zmírňuje pocity prázdnoty, nejistoty a osamělosti, zatímco krémová struktura funguje, pokud toužíte po pohodlí, křupavá, pokud jste naštvaní.

Čokoláda obsahuje také difenylamin (podobný serotoninu), který navozuje pocity klidu – takže pokud je hladina serotoninu a energie nízká kvůli stresu, nedostatku pohybu či nezdravému stravování, budeme se po čokoládě cítit lépe.

Chcete se naučit, jak ovládat svoje chutě a omezit tak vykrádání noční ledničky?

Chtěli byste ovládat svoje emoce pomocí jídla?

Všechno je možné, přijďte k nám do Centra, kde si všechno vysvětlíme, nastavíme Váš jídelní režim tak, abyste byli spokojeni a GARANTUJU, že když půjdete kolem čokolády nebo chipsů v obchodě, ani pohledem o ně nezavadíte:-)

Objednat se můžete ZDE.

Pokud jste si ještě nestáhli můj ebook ZDARMA, pak to klidně můžete udělat, protože jedině tak se dostanete do mé databáze a už nikdy Vám neunikne nic, co pro Vás napíšu.

Tak zase příště…… Renča

Renáta Nováková
Kdo jsem? Jsem Renáta Nováková, vědomá žena, certifikovaný Bemer terapeut, průvodce zdravým životním stylem, masér. Ovládám numerologii, pracuji s esenciálními oleji a kvalitní buněčnou výživou, zajímám se o psychosomatické souvislosti a práci s podvědomím. Vyzkoušela jsem si práci kouče a lektora, umím pomoci najít příčinu nemocí, pracuji s lidmi, kteří chtějí změnit svůj život a nebojí se toho.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.