Ucpané cévy – proč bychom je měli „čistit“?
Název tohoto článku možná u někoho vyvolá úsměv a představu, jak doma čistí zanesené odpadní trubky. Přesto tu jistá podobnost opravdu je – i my bychom se měli starat o to, aby naše cévy zůstávaly co nejprůchodnější a „čisté“, bez nánosů a usazenin.
Neprůchodnost cév vzniká hlavně ukládáním tuků – především cholesterolu – na jejich vnitřních stěnách. Tím dochází ke vzniku aterosklerózy, česky řečeno kornatění tepen. V místech, kde se tyto tukové částečky (odborně tukové pláty neboli aterogeny) hromadí, se cévní průsvit zužuje a krev jím proudí mnohem obtížněji.
Cévy zároveň ztrácejí pružnost a stávají se křehčími. Nedostatek prokrvení znamená i méně kyslíku pro orgány a tkáně – a to může vést k velmi vážným stavům, jako jsou mozková mrtvice, infarkt myokardu nebo embolie. Riziko představují i trombóza, vysoký krevní tlak (hypertenze) či ischemická choroba dolních končetin (tzv. „nedokrvenost“).
Léčbu pomocí léků přenechme lékařům. My se můžeme zaměřit na to, co máme ve vlastních rukou. Následující doporučení slouží nejen jako prevence, ale jsou vhodná i pro ty, kterým už byla ateroskleróza diagnostikována.
Zásadní je odstranit z jídelníčku všechny nevhodné tuky. V první řadě se jedná o tzv. nasycené tuky (nasycené mastné kyseliny) v potravinách, jako jsou uzeniny, tučné maso, tučné mléčné výrobky, zákusky, čokoládové polevy, některé druhy pečiva, ale i zdánlivě zdravé potraviny, jako je kokosový nebo palmový olej. Právě nasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu “zlého” LDL cholesterolu, který se následně může usazovat na stěnách cév.
NA JAKÉ POTRAVINY A VÝROBKY SI TEDY PŘEDEVŠÍM DÁVAT POZOR?
Výrobky, které mají často vysoký obsah nevhodných nasycených mastných kyselin, můžeme shrnout do následujících skupin:
Naopak je třeba dávat přednost tukům, které obsahují NENASYCENÉ mastné kyseliny.
Kde najdeme tyto zdravé tuky?
Důležité je, abychom tyto potraviny konzumovali za studena (kromě ryb), nebo je můžeme přidávat do hotových pokrmů.
K dalším potravinám, které mohou přispívat ke snížení rizika vzniku kornatění tepen, lze uvést česnek a potraviny obsahující lutein (listová zelenina jako je kapusta, špenát či zelí, dále paprika nebo mrkev a také vejce).
Obecně platí, že v potravě je třeba omezit příjem soli a jíst více zeleniny a ovoce!
Jako samozřejmost musíme vzít do úvahy, že kuřáci se zbaví svých cigaret a na minimum omezí pití alkoholu. Důležitý je rovněž pravidelný pohyb – někteří odborníci uvádějí, že i takto dochází ke snižování LDL a zvyšování HDL cholesterolu. Můžete cvičit, ale stačí i chůze či rekreační plavání. To vše přispívá také ke snížení nadváhy, která je také jedním z rizikových faktorů.
Na pročištění cév je také výborný Aloe vera gel v terapeutické kvalitě.
Pokud si nevíte rady, jak poznat kvalitu Aloe vera gelu, napište mi na info@way2life.cz, ráda Vám s tím pomůžu.
Pomohl Vám tento článek? Napište mi do komentáře:-).
S láskou Renáta