Hřiby, hříbky, radost v lese a recept na závěr!

Hřiby, hříbky, radost v lese a recept na závěr!

Současná houbová sezóna je v plném proudu, hory jsou plné kozáků, babek, modráků a klouzků, stačí jen vyběhnout do nedalekého lesa a do hodinky přijít s pěknou výslužkou.

Zrovna včera jsme byli v lese, a protože nejsme žádné „béčka“, nasbírali jsme dohromady  skoro 8 kg hřibů. Pravda je, že některé jsem po rozkrojení musela vyhodit, protože byly červivé. Ale i tak mám pěknou zásobičku na zimu:-)

A protože byste možná rádi věděli, jaký přínos mají houby na naše zdraví, pojďme se na to trošku podívat společně.

Co obsahují:

  • Čerstvé houby obsahují 85 – 95 % vody.
  • Sušina hub obsahuje 5 – 35 % bílkoviny.

Množství pak závisí na druhu hub, na jejich stáří. Čím mladší houba, tím vyšší % bílkoviny v sobě ukrývá.  Mnohé houby, např. pečárky a hříbky, obsahují tolik esenciálních aminokyselin jako maso!

  • Vitamíny

zejména vitamíny skupiny B (nejvíce v hříbcích) dále C, D, E, K.

  • Minerální látky

Hlavně draslík, fosfor, vápník, železo, mangan, ale také měď.

Na co bych ale ráda upozornila je, že houby velice snadno absorbují toxické prvky okolního prostředí (rtuť, arzen, kadmium a další). Koncentrace těchto prvků je v houbách povětšinou vyšší, než v okolní půdě.

Dobře si tedy vybírejme, kde na houby půjdeme!!!

Kromě těchto prvků, které jsem vyjmenovala, mají pro nás houby mnohem větší význam v tom, že zvedneme zadnice z gauče a jdeme se projít do lesa. I ti, kteří se běžně koukají celý víkend na televizi nebo do počítače, vyráží do lesa, jakmile uslyší ve zprávách, že rostou:-)

A tak pojďte a kochejte se podzimní přírodou co nejčastěji to jde, dýchejte čerstvý vzduch, poslouchejte ticho, objímejte třeba stromy, je to jedno, hlavně buďte co nejvíce v přírodě.

To je pro Vaše zdraví to nejdůležitější!

Na závěr jeden jednoduchý recept na „hřibačku“ jak ji dělám já:

Budeme potřebovat:

  • Hřiby (to je jasné:-), množství záleží na vás
  • Brambory
  • Cibuli
  • Česnek
  • Olej
  • Mletá paprika
  • Mrkev
  • Kmín, majoránku
  • Vega (koření bez glutamátu)
  • Domácí klobáska (není nutné)

Postup:

  • Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku a česnek (pokud možno koupeno od farmáře nebo vlastní), přidáme 2 lžičky mleté papriky, krátce orestujeme a zalijeme vodou.
  • Až nám voda zavaří, vložíme na kostky nakrájené brambory, na ochucení Vegu, majoránku, kmín a vaříme cca 4 minuty. Poté přidáme nakrájené hříbky a zase vaříme cca 5 minut.
  • Mezitím si nastrouháme na hrubo mrkev a nakrájíme klobásky.
  • Zkusíme brambory, a když jsou skoro uvařené, vložíme nastrouhanou mrkev a krátce povaříme, cca 3 minuty.
  • Nakonec nasypeme nakrájenou klobásku a zhruba 2 minuty necháme ještě vařit a pak necháme dojít na sporáku pod pokličkou.
  • Možná jste zvyklí zahušťovat moukou, ale v tomto případě není vůbec potřeba, na hrubo nakrájená mrkve vám tuto službu udělá. Pokud přece jenom mouku potřebujete, zvolte raději špaldovou nebo jinou kvalitní celozrnnou.

Řiďte se svým instinktem a chutí, ale pokud jste začátečníci a nevíte si rady s množstvím nebo potřebujete poradit, neváhejte mi napsat:-)

Dobrou chuť Renča

 

Renáta Nováková
Kdo jsem? Jsem Renáta Nováková, vědomá žena, certifikovaný Bemer terapeut, průvodce zdravým životním stylem, masér. Ovládám numerologii, pracuji s esenciálními oleji a kvalitní buněčnou výživou, zajímám se o psychosomatické souvislosti a práci s podvědomím. Vyzkoušela jsem si práci kouče a lektora, umím pomoci najít příčinu nemocí, pracuji s lidmi, kteří chtějí změnit svůj život a nebojí se toho.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.