Pojďme si dnes objasnit, jak je to s těmi chutěmi a jak s nimi zatočit.
Pronásleduje vás chuť na sladké?
Několikrát do týdne si otevřete sáček chipsů?
Nemůžete se nasytit tučných jídel?
Charakter Vašich chutí vypovídá o aktuálním stavu těla mnohem víc, než si možná myslíte.
Určitě to znáte.
Sedíte odpoledne v práci, před chvílí jste se vrátili z oběda, a najednou dostanete neodolatelnou chuť na čokoládu (hranolky, těstoviny, zmrzlinu, chipsy…). Brzy se nemůžete soustředit na nic jiného a musíte si jít čokoládu koupit.
Takzvanými prudkými chutěmi tělo naznačuje, že něco není v pořádku a obvykle jde o výsledek akutního nedostatku nějaké konkrétní látky, kterou organismus potřebuje.
Prudké chutě však mohou být i výsledkem psychického vypětí, negativních pocitů či únavy, tento typ reakce je velmi nebezpečný. Pokud se člověk naučí reagovat na stresové situace zvýšenou konzumací kaloricky velmi vydatného jídla, z dlouhodobého hlediska se tak vystavuje riziku obezity a všem zdravotním důsledkům, které z ní plynou.“
Pokud se naučíte svým chutím rozumět a ovládat je, snáze budete dodržovat zásady zdravého životního stylu.
V podstatě lze rozdělit chutě na dva základní druhy:
Co vám tedy chce tělo naznačit konkrétními chutěmi?
Chuť na sladké
Za chutí na sladké stojí ve většině případů psychika. Z podstatné části je totiž závislá na serotoninu, hormonů, který odpovídá za regulování nálady, apetitu, tělesné teploty a spánku. Konzumace sladkého dokáže nárazově prudce zvednout hladinu serotoninu, což je také důvod, proč se po jeho konzumaci cítíte tak dobře.
Pokud jste v depresi, nebo se cítíte vyčerpaní, vaše tělo reaguje tímto konkrétním typem chuti. Chutí na sladké také reaguje organismus na nízkou hladinu krevního cukru. Sladká jídla dokáží krevní cukr pozvednout velmi rychle, i když na velmi krátkou dobu.
Samostatnou kapitolou je čokoláda. Ta je totiž pro mnoho lidí spojená s pozitivními emocemi a přestavuje prostředek k úniku z každodenního tlaku. Kromě toho je dokonalým spojením cukru a tuku, takže po ní řada lidí sáhne v případě, že se cítí zcela vyčerpáni.
Zejména u žen může být také chuť na čokoládu spojená s nedostatkem hořčíku, mědi a železa. Chuť na čokoládu je proto u žen spojená zejména s premenstruačním syndromem.
Chuť na slané
Neodolatelnou chutí na výrazně slaná jídla vám tělo naznačuje, že by potřebovalo mnohem víc vody. Sůl reguluje množství vody v těle a pokud se začíná projevovat dehydratace, reakcí může být otevřený sáček chipsů nebo brambůrků. Sůl totiž zadržuje vodu a tělo si tak snaží udržet alespoň ty zásoby tekutin, které už má.
Až příště pocítíte nutkání dát si dvojitou porci hranolků, vypijte místo toho raději sklenici vody.
Chuť na slané je také projevem deficitu minerálů. Studie ukázaly, že ženy, které měly v jídelníčku málo vápníku, pociťovaly mnohem větší chuť na slané než ženy, které měly přísun tohoto minerálu dostatečný.
Pokud pravidelně přijímáte potraviny s dostatečným množstvím vápníku, hořčíku a dalších minerálních látek, neměli byste mít tyto chutě. Pokud Vaše strava neobsahuje dostatek minerálních látek, klidně sáhněte po doplňku.
A tohle můžu s klidným srdcem potvrdit, jakmile jsem doplnila do těla potřebné minerály ( pomocí kvalitního doplňku stravy), chutě se mi úplně změnily.
Ujížděla jsem totiž na brambůrcích a chipsech:-)
Chuť na maso
Muži podle výzkumů upřednostňují maso víc než ženy, které dávají přednost spíše sladkým jídlům. Pokud však nemáte chuť na nic jiného než maso, jde pravděpodobně o známku nedostatku vitamínu B12, tuku nebo železa.
Chuť na pečivo a těstoviny
Jestliže vás často přepadne chuť na těstoviny či na pečivo, jde nejspíš o důsledek příliš malého přísunu kalorií. Touhou po sacharidech tělo signalizuje nedostatek energetického paliva a nutnost jeho doplnění.
Nicméně takzvané prázdné kalorie, jako jsou například sladká jídla, váš problém nevyřeší. Soustřeďte se raději kvalitní potraviny, které vám dodají energii a přitom se nepromění na tukové zásoby. Jezte víc bílkovin, jídel bohatých na vlákninu, čerstvou zeleninu a ovoce.
Co Vám pomůže omezit chutě na cokoli:
Vypijte velkou sklenici vody
Hlad je převlečená žízeň a to samé by se dalo říct i o chutích. Pijte dostatečné množství vody, kterou si můžete ochutit třeba šťávou z citrusů. Příjemně vás to zaplní a ukonejší chuťové pohárky.
Analyzujte svůj nával chuti
Jste ve stresu, bojíte se něčeho, toužíte po dobrodružství? Uvědomte si, co touhu po dané potravině spustilo. Zajídáte-li problémy jídlem, je potřeba začít ty problémy řešit! Hlavu vzhůru, všichni řešíme nějaké problémy. Na prvním místě je nutné si problém vůbec uvědomit a pak na něm pomalu, krok za krokem, začít pracovat.
Zacvičte si
Cvičení může pomoci ke zvýšení hladiny serotoninu, zlepšuje náladu a potlačuje chuť k jídlu.
Jděte se projít
Jakýkoli pohyb je lepší než ležení na gauči a cpaní se sladkostmi nebo brambůrky.
Nekupujte si nic sladkého a slaného do zásoby
Když vás chytne mlsná a doma nebudete nic mít, nic nesníte. Pokud vaše chuť bude tak silná, že budete ochotni vstanout z gauče a jít si něco koupit, alespoň vyvinete nějaký pohyb:-).
Dostatečně spěte
Tzn. zhruba 7-8 hodin nočního spánku denně. Nedostatek spánku totiž zvyšuje produkci ghrelinu – hormonu hladu, který mimo hladu může způsobovat i chutě na sladké.
Jezte dostatek bílkovin a zdravých tuků
Zdravé tuky najdeme například v ořechách nebo semínkách.
Neležte jenom tak u televize
Zkuste třeba plést, háčkovat, louskat ořechy, nakrájet jablka na zítřejší svačinu nebo skládat puzzle.
Něco s tím udělejte!
Namísto odsouvání problému se snažte udělat krok či dva k jeho řešení.
Nevíte si rady? Bojíte se, že to sami nezvládnete?
Nevadí, napište nebo zavolejte, dojednáme si konzultaci a všechno si povíme.
Pomůžu Vám nastavit Váš jídelní režim tak, aby Vás chutě už nikdy netrápily.
Objednat se můžete ZDE.
Pokud se Vám moje články líbí a chcete dostávat informace přímo na Váš mail, stačí si stáhnout můj ebook
a dostanete se tak do databáze mých příznivců a už Vám nikdy nic ode mne neuteče.
Těším se na Vás Renča
|