Říkáte si, to je co? Nějaké sprosté slovo?
Naprostá většina lidí, co znám, o něm nikdy neslyšela.
A tak se teď a tady můžete něco dozvědět o přepušteném másle zvaném také GHÍ.
Nevím, jak vy, ale já si docela dobře pamatuju dobu, kdy k nám po revoluci 17. Listopadu 1989 vtrhla celá řada produktů, které jsme do té doby neznali a mysleli jsme si, že když se to používá na „Západě“, tak je to prostě skvělé. Bohužel opak byl pravdou, lidé začali masivně používat margaríny a naše máslo šlo na několik let stranou. A je to hrozná škoda, máslo totiž obsahuje pro nás prospěšné tuky, kterých se mnoho lidí tolik bojí, ale v případě másla Ghí se vůbec bát nemusíte.
Tuk v másle tlumí růst patogenů a díky kyselině laurové je tato funkce ještě více umocněna. Toto máslo obsahuje prakticky všechny vitamíny rozpustné v tucích, což jsou A, D, E, K. Důležité jsou také Omega 3 mastné kyseliny, které mají mnoho pozitivních účinků na zdraví, o tom budu psát v některém dalším článku:-).
Jedná se o máslo, podložené ověřenou tisíciletou tradicí, kdy speciální technikou oddělujeme tuk od pevných mléčných částic. Tato metoda může znít více než složitě, nicméně ona příprava je natolik snadná, že si Ghí bez obav vyzkoušejte udělat i doma. Vyjde vás totiž podstatně levněji, než kdybyste jej pravidelně kupovali.
Kvalitní máslo vaříme na mírném ohni 10-20 minut, dokud se na povrchu neutvoří jemná průsvitná vrstva. Tuto krustu odstraníme a zbývající zlatavou tekutinu oddělíme do sklenice. Dbejte na to, abyste nepřibrali bílé usazeniny, které se vysrážely u dna. Takto upravené máslo nemusíte uchovávat v lednici, klidně ho můžete ponechat v pokojové teplotě, nezkazí se, vetšinou se totiž rychle sníJ. Hojivé vlastnosti ghí jsou podmíněny časem, to znamená, čím déle je skladováno, tím blahodárnější pak je. Zraje tedy jako víno…
Je ale nutno upozornit, že kvalitní máslo je nejlepší koupit od farmáře nebo z důvěryhodných zdrojů. Na kvalitě není dobré šetřit, odrazí se to potom na Vašem zdraví!
Jste-li zvyklí používat oleje a máslo, to vše může ghí docela dobře nahradit.
Dá se použít do obilných kaší, do pomazánek, sladkých jídel, jako základ pod maso, k pečení, opékání, dokonce i smažení – neprská a nepřipaluje se.
Můj rychlý tip na zdravou snídani:
Domácí chléb, máslo Ghí, rajče (nejlépe ze zahrádky), lehce posypat himalájskou solí a je to mňamka, které nikdo neodolá.
Tak co, zaujalo vás to?
Pokud ano, utíkejte si ho koupit a právě jste udělali malý krůček ke zlepšení svého zdraví.
Jestli máte chuť udělat pro své dlouhodobé zdraví ještě něco navíc, objednejte se ke mně na konzultaci, vím toho mnohem více:-). Pomohu vám nastavit zdravý stravovací režim, který vám bude dlouhodobě vyhovovat, budete se cítit mnohem lépe, budete mít zase chuť a radost ze života. Tak neváhejte a objednejte se ještě dnes.
Renča