Název tohoto článku může možná u někoho vyvolat úsměv a představu, jak čistí doma zanesené trubky v kanalizaci. Ovšem určitá vzdálená podoba tu je – i my se musíme přičinit o to, abychom svoje cévy měli co nejvíce průchozí a čisté, nezanesené “odpadem”. |
Ucpané cévy – příčiny
Neprůchodnost cév je zapříčiněna ukládáním tuku, především cholesterolu na stěnách cév. Tím dochází ke vzniku aterosklerózy, česky ke kornatění tepen. V místech, kde se tyto částečky tuku (odborně tukové pláty neboli aterogeny) ukládají, dochází k zúžení tzv. průsvitu cévy a krev tedy obtížněji proudí.
Céva se také stává křehčí a méně pružná. Nedostatek krve znamená nedostatek kyslíku. A nedostatek kyslíku znamená zvýšené riziko vzniku stavů, které nás mohou rychle ohrozit na životě – mozková mrtvice, embolie nebo akutní infarkt myokardu. Ještě nám může hrozit trombóza, hypertenze ( vysoký krevní tlak) nebo ischemická nemoc dolních končetin (tj. ”nedokrvenost”).
Jak na ucpané cévy?
Předepisování léků ponechme lékařům a pojďme se soustředit na to, co je v našich silách. Následující opatření jsou míněna zejména jako prevence, ale měl by je dodržovat i pacient s diagnostikovanou aterosklerózou (kornatění tepen).
Zásadní je odstranit z jídelníčku všechny nevhodné tuky. V první řadě se jedná o tzv. nasycené tuky (nasycené mastné kyseliny) v potravinách, jako jsou uzeniny, tučné maso, tučné mléčné výrobky, zákusky, čokoládové polevy, některé druhy pečiva, ale i zdánlivě zdravé potraviny, jako je kokosový nebo palmový olej. Právě nasycené mastné kyseliny v nich obsažené zvyšují hladinu “zlého” LDL cholesterolu, který se následně může usazovat na stěnách cév.
NA JAKÉ POTRAVINY A VÝROBKY SI TEDY PŘEDEVŠÍM DÁVAT POZOR?
Výrobky, které mají často vysoký obsah nevhodných nasycených mastných kyselin, můžeme shrnout do následujících skupin:
Naopak je třeba dávat přednost tukům, které obsahují NENASYCENÉ mastné kyseliny.
Kde najdeme tyto zdravé tuky?
Důležité je, abychom tyto potraviny konzumovali za studena (kromě ryb), nebo je můžeme přidávat do hotových pokrmů.
K dalším potravinám, které mohou přispívat ke snížení rizika vzniku kornatění tepen, lze uvést česnek a potraviny obsahující lutein (listová zelenina jako je kapusta, špenát či zelí, dále paprika nebo mrkev a také vejce).
Obecně platí, že v potravě je třeba omezit příjem soli a jíst více zeleniny a ovoce!
Jako samozřejmost musíme vzít do úvahy, že kuřáci se zbaví svých cigaret a na minimum omezí pití alkoholu. Důležitý je rovněž pravidelný pohyb – někteří odborníci uvádějí, že i takto dochází ke snižování LDL a zvyšování HDL cholesterolu. Můžete cvičit, ale stačí i chůze či rekreační plavání. To vše přispívá také ke snížení nadváhy, která je také jedním z rizikových faktorů.
Na pročištění cév je také výborný aloe vera gel v terapeutické kvalitě.
Pokud si nevíte rady, jak poznat kvalitu aloe vera gelu, napište mi na info@way2life.cz, ráda Vám s tím pomůžu.
Pomohl Vám tento článek? Napište mi do komentáře:-).
Renča