Klíčení – čerstvé vitamíny pro tebe

Klíčení je snadný způsob, jak si můžeme zajistit přísun vitamínů a minerálu do těla. Díky prospěšným látkám, ale také jednoduchosti pěstování si získali velkou oblibu. Pokud chceš začít, ale třeba se ještě rozhoduješ, pojď se mnou podívat na to, jak celý proces jednoduchý.

  • Čerstvost – na to, aby se v semínku začalo něco dít, potřebuješ zhruba 48h. Za 2 dny tedy můžeš mít první čerstvé klíčky, které jsou čistým zdrojem potravy.
  • Snadnost – na tobě je pouze vložit semena do vody, a vystavit je světlu. Semínka můžeš vložit například do klíčící sklenice.
  • Výživnost – klíčky obsahují vitamíny, minerály, enzymy a antioxidanty v podobě, která je pro tělo snadno vstřebatelná.

Klíčení je fascinující přírodní děj, při kterém se ze zdánlivě neaktivního semínka začne rodit nový život. V tomto okamžiku se uvolňuje ohromná síla a zásoba živin, díky nimž se semínko proměňuje v mladou rostlinku. Právě v této fázi obsahují klíčky výrazně více prospěšných látek než samotná semena. Díky tomu jsou skutečnou vzpruhou pro naši vitalitu, energii i celkovou tělesnou kondici.

Ke klíčení si můžeš vybrat téměř cokoliv. Luštěniny, obiloviny, semínka zeleniny i bylinek. Aby celý proces fungoval, je potřeba mít semena celá tj. neloupaná a nepůlená a nejlépe bio (chemicky neošetřená).

  • Čočka. Je bohatá na bílkoviny a železo, podpoří celkovou odolnost a očistu organismu. Narozdíl od neklíčené verze nenadýmá. Je ideální do salátů.
  • Pšenice. Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, měď a mnoho dalších minerálů. Podporuje trávení a detox, přinese posilu při jarní únavě. Naklíčenými semínky můžete ozdobit obložený chleba nebo salát.
  • Řeřicha. Má vysoký obsah vitamínu C a železa, draslíku, hořčíku či antioxidantů. Její výrazná chuť se hodí k pečivu, do salátů nebo k polévkám.
  • Ředkvička. Její chuť je jemně pikantní. Obsahuje železo, vitamín A a antioxidanty.
  • Tolice Vojtěška Plná bílkovin, vápníku a enzymů, bohatá na vitamín C a bílkoviny. Díky vitamínu K prospěje kostem. Vynikne v salátu, dochutí také pomazánku nebo polévku.
  • Mungo fazole. Jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, vitamínů skupiny B a železa. Dodají ti energii a podpoří regeneraci svalů, proto je oceňují také sportovci.
  • Slunečnice. Obsahuje zdravé tuky, hořčík a vitamíny E a B, podporuje pokožku i obranyschopnost

Pokud chceš začít s klíčením, bude se ti hodit skvělý pomocník, klíčící sklenice. Její použití je velmi jednoduché:

  • Vhodná semínka vlož do sklenice, zalij je vodou a nech namáčet.
  • Po asi 6–12 hodinách vodu slij a semínka dobře propláchni
  • Sklenici má speciální víčko se sítkem, nakloněnou ji umísti na podstavec dnem vzhůru, aby semínka nebyla trvale ponořená. Přebytečná voda bude odtékat a semínka budou mít dostatek vzduchu.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Během klíčení obsah pravidelně proplachuj. Po 3–7 dnech budou klíčky připravené ke konzumaci. Stačí je opláchnout, nechat oschnout a můžeš si začít pochutnávat na zdravé svačince. Naklíčená semínka uchovávej v lednici.

Amazaké

Pokud máš chuť na něco sladkého, můžeš také klíčit jako to dělají v Japonsku: používají klíčenou rýži k výrobě amazaké (přírodní sladidlo). Klíčky pomocí procesu fermentace mění složité sacharidy na jednoduché a rýže řídne, a tím přirozeně sládne. Amazaké lze používat místo cukru (do kaší, jogurtů, dezertů, těst). (pokud se chceš přesvědčit o jeho chuti, můžeš ho zakoupit např. ve zdravé stravě)

Dej mi vědět do komentáře:-)

Renáta Nováková
Kdo jsem? Jsem Renáta Nováková, vědomá žena, certifikovaný Bemer terapeut, průvodce zdravým životním stylem, masér. Ovládám numerologii, pracuji s esenciálními oleji a kvalitní buněčnou výživou, zajímám se o psychosomatické souvislosti a práci s podvědomím. Vyzkoušela jsem si práci kouče a lektora, umím pomoci najít příčinu nemocí, pracuji s lidmi, kteří chtějí změnit svůj život a nebojí se toho.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *