Klíčení je snadný způsob, jak si můžeme zajistit přísun vitamínů a minerálu do těla. Díky prospěšným látkám, ale také jednoduchosti pěstování si získali velkou oblibu. Pokud chceš začít, ale třeba se ještě rozhoduješ, pojď se mnou podívat na to, jak celý proces jednoduchý.
Hlavní výhody:
Co to je klíčení?
Klíčení je fascinující přírodní děj, při kterém se ze zdánlivě neaktivního semínka začne rodit nový život. V tomto okamžiku se uvolňuje ohromná síla a zásoba živin, díky nimž se semínko proměňuje v mladou rostlinku. Právě v této fázi obsahují klíčky výrazně více prospěšných látek než samotná semena. Díky tomu jsou skutečnou vzpruhou pro naši vitalitu, energii i celkovou tělesnou kondici.
Jaká semínka vybrat ke klíčení?
Ke klíčení si můžeš vybrat téměř cokoliv. Luštěniny, obiloviny, semínka zeleniny i bylinek. Aby celý proces fungoval, je potřeba mít semena celá tj. neloupaná a nepůlená a nejlépe bio (chemicky neošetřená).
Můžeš vyzkoušet například tyto:
Pokud chceš začít s klíčením, bude se ti hodit skvělý pomocník, klíčící sklenice. Její použití je velmi jednoduché:
Během klíčení obsah pravidelně proplachuj. Po 3–7 dnech budou klíčky připravené ke konzumaci. Stačí je opláchnout, nechat oschnout a můžeš si začít pochutnávat na zdravé svačince. Naklíčená semínka uchovávej v lednici.
Amazaké
Pokud máš chuť na něco sladkého, můžeš také klíčit jako to dělají v Japonsku: používají klíčenou rýži k výrobě amazaké (přírodní sladidlo). Klíčky pomocí procesu fermentace mění složité sacharidy na jednoduché a rýže řídne, a tím přirozeně sládne. Amazaké lze používat místo cukru (do kaší, jogurtů, dezertů, těst). (pokud se chceš přesvědčit o jeho chuti, můžeš ho zakoupit např. ve zdravé stravě)
Jaká první semínka půjdeš naklíčit? Začneš klíčky na pomazánku nebo tě láká sladká chuť? 🙂
Dej mi vědět do komentáře:-)