Ačkoli je už po Velikonocích a zelený čtvrtek za námi, nic mi nebránilo v tom, abych dostala chuť na něco zdravého a zeleného. Narazila jsem na báječný a netradiční recept od Štěpánky Čápové. Ale protože nemám běžně doma ingredience, které má Štěpánka v receptu, tak jsem improvizovala.
Na cca 2 porce potřebujeme:
Postup:
Do vody rozšleháme 2 lžíce Hrašky na zahušťování a dáme vařit. Po zavaření hlídáme a mícháme, aby se nám směs nepřipálila a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Pak přidáme špenát, kopřivy, Vegu a česnek dle chuti a dalších 10 min společně provaříme. Poté ponorným mixérem rozmixujeme na hladký krém. Polévka je zahuštěná Hraškou a díky tomu zasytí a dodá i potřebné bílkoviny. V tomto složení je pak polévka vhodná pro kohokoliv, kdo rád ozvláštní svůj jídelníček a díky vysokému obsahu vlákniny pěkně pročistíte svůj střevní trakt a udržíte své zažívání v kondici. Recept je vhodný i pro vegetariány.
Před podáváním přidáme sojového Zajíce na ozdobu a zjemnění polévky.
A je to:-) Nic složitého ani zdlouhavého.
A teď se podíváme na obecné léčivé účinky Kopřivy dvoudomé
-podporuje tvorbu krve (železo je v kopřivě zvláště dobře vstřebatelné)
-působí zásadotvorně (překyselení organismu může způsobovat rozsáhlé zdravotní potíže)
-podpora močových cest
-čistí krev od kyseliny močové (pomáhá při dně)
-má podpůrný účinek při rakovině
-snižuje obsah krevního cukru
-působí protizánětlivě
Malé srovnání kopřivy a bílého zelí (zelí je považováno za největšího dodavatele vitálních látek)
Obsah živin ve 100g
Bílé zelí | Kopřiva |
bílkoviny 0,2g | bílkoviny 5,9g |
železo 0,5mg | železo 7,8mg |
hořčík 23mg | hořčík 71mg |
vápník 46mg | vápník 630mg |
Tak co, vyběhnete do lesů a luk a půjdete si nasbírat tuto léčivku?
Doporučuji si vzít rukavice, přece jenom to trochu pálí, teď na jaře má ale ukrutnou sílu, tak to nepromeškejte:-)
Renča