Potravinová intolerance

Potravinová intolerance

Chronická únava, bolesti hlavy, spánková porucha, sexuální nevýkonnost, nadváha s obtížným hubnutím a zadržováním vody, zažívací obtíže s nepravidelností stolice, kožní problémy, bolesti kloubů?

Častá nemocnost s oslabenou imunitou mohou mít jednoduché vysvětlení v imunologické příčině.

V potravinové intoleranci!

Zdá se, že řada onemocnění může být vysvětlena chronickou intolerancí (nesnášenlivostí) specifických antigenů různých potravin. Musím zdůraznit, že se nejedná o alergii – nejde o typ časné alergické reakce, zprostředkované IgE protilátkami. Hlavní roli zde hrají IgG protilátky. Pokud trpíte některým z uvedených onemocnění, je možné, že na jeho vzniku a udržování se podílí i potravinová intolerance. Je obvyklé, že se vyskytuje i více obtíží současně.

Akné

Astma

Bolesti břicha, hlavy, kloubů

Častá nemocnost

Deprese

Gastritida

Hyperaktivita

Chronický únavový syndrom

Kožní vyrážky

Migrény

Nadváha

Nadýmání

Neplodnost

Nespavost

Noční pocení

Oslabená imunita

Poruchy pozornosti

Poruchy spánku

Průjmy

Střevní záněty

Svědění kůže

Únava

Zadržování vody

Zácpa

 

Alergie versus Intolerance

 Potravinová intolerance

vorba protilátek třídy IgG nástup obtíží v hodinách až dnech obvykle současně intolerance na více potravin mnohočetné obtíže – migrény, průjmy, únava, nadýmání

Potravinová alergie

tvorba protilátek třídy IgE nástup obtíží v minutách (do 2 hod.) obtíže zahrnují – rýmu, otoky, vyrážky, svědění, dušnost, event. anafylaktický šok

Syndrom zvýšené propustnosti střeva

V souvislosti se vznikem potravinové intolerance se často zmiňuje syndrom zvýšené propustnosti střeva. U některých lidí, zánět nebo dlouhodobé dráždění střevní sliznice umožňuje, aby natrávené potraviny pronikaly mezerami mezi buňkami ve střevní stěně do krevního řečiště. Tento stav se nazývá syndrom zvýšené propustnosti střeva a příznaky obvykle zahrnují: bolesti břicha, pálení žáhy, nespavost, nadýmání, úzkosti, nesnášenlivost lepku, podvýživu, svalové křeče a bolesti, špatnou toleranci zátěže a četné potravinové alergie.

Lidé s tímto onemocněním mají obvykle hodně vysoké hladiny IgG protilátek na řadu potravin. Tento stav může být vyvolán změnami, které jsou způsobeny zánětem, infekcí nebo traumatizací střevní sliznice, pocházejících z nesprávného trávení,  oxidačního stresu a potravinové intolerance.

Pokud trpíte nesnášenlivostí na určité potraviny, neznamená to konec světa; je to jen začátek jiného stravování.

Možná, že zjistíte, že odstranění nevhodných potravin vám umožní vést mnohem bohatší život, bez příznaků, kterými jste trpěli po mnoho let.

Jsou to úžasné zkušenosti, podobné, jako získávají ti, kteří přešli na vegetariánskou či makrobiotickou stravu. Cítí se zdravější a bohatší.

Nejčastější potraviny, vyvolávající intoleranci

Kravské mléko

Když uvažujeme o zdravotních komplikacích konzumace kravského mléka a z něj dodávaných výrobků, máme na paměti řadu problémů. Pasterizace mléka a důsledná veterinární kontrola stád sice v rozvinutých zemích eliminovaly brucelózu a tuberkulózu přenášenou mlékem. Ale mnoho vědců již po mnoho let dokládá, že kravské mléko není v dospělém věku vhodnou potravinou a může být příčinou četných zdravotních obtíží.

Pšenice

Pokud by výsledky testu prokázaly pozitivní reakce na pšenici, doporučuje se zásadně snížit spotřebu pšenice v potravě, nejlépe ji zcela vyloučit. Z pšenice se nepeče jenom chléb, rohlíky a sladké pečivo, ale pšenice a pšeničná mouka se skrývá v mnoha dalších výrobcích.

Příklady některých potravin, obsahujících pšenici:

  • Salámy, zvláště měkké
  • Párky
  • Smažené řízky a ryby obalené ve strouhance
  • Mleté maso a sekané
  • Hamburgery
  • Paštiky a pomazánky
  • Pizza a těstoviny
  • Omáčky z polotovarů
  • Salátové dresinky
  • Prášek do pečiva
  • Hotové pokrmy

Tento článek je jenom krátký úryvek z obsáhlého dokumentu Centra klinické imunologie, pokud se chcete dozvědět více o intoleranci a na jaké potraviny můžete být zrovna Vy intolerantní, objednejte se ještě dnes na analýzu na Sensitivu, máme v databázi 80 nejběžnějších potravin a pokud byste měli podezření na nějakou potravinu, která vám škodí, můžete si ji donést s sebou, otestujeme ji také.

Renáta Nováková
Kdo jsem? Jsem Renáta Nováková, vědomá žena, certifikovaný Bemer terapeut, průvodce zdravým životním stylem, masér. Ovládám numerologii, pracuji s esenciálními oleji a kvalitní buněčnou výživou, zajímám se o psychosomatické souvislosti a práci s podvědomím. Vyzkoušela jsem si práci kouče a lektora, umím pomoci najít příčinu nemocí, pracuji s lidmi, kteří chtějí změnit svůj život a nebojí se toho.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.