Ahoj, nedávno jsem sdílela fotku mého rizota na instagramu a psali jste mi, jestli mám někde recept.
Tak jsem mrkla na blog a koukám, recept tam ještě nemám:-). Jdu na to a hned to napravím.
Jelikož ale ráda experimentuju, nikdy vlastně není to rizoto stejné. Základ je ale podobný.
Co tam teda dávám:
Rýže jasmínová, to je základ, a protože mám rýžovar, dávám dvě odměrky pro 4 lidi.
Uvařím si různé druhy zeleniny, v zimě mražené, v létě čerstvé. Nejčastěji dávám kukuřici, hrášek, brokolici, fazolky, mrkev nebo kedluben. Rozmanitosti se meze nekladou, dáte si tam prostě to, co máte rádi.
Klidně tam může být i řapíkatý celer, řepa, zelí, salát, špenát, paprika….cokoli.
Tuhle zeleninu si teda připravím zvlášť buď na páře nebo klasicky uvařím. Jako koření zásadně přidávám VEGU bez glutamanu od Provity, kterou si kupuju ve zdravé výživě.
Proč právě od Provity? Nevím, prostě mi chutná:-)
Na másle si zpěním cibuli a česnek, a jakmile zesklovatí, můžu přidat kuřecí nebo krůtí maso, žampiony, klíčky apod.
Po orestování nechám chvíli pod pokličkou, ať to pustí šťávu a pak už jenom smíchám se zeleninou a rýží, nasypu trochu kurkumy, ať to má hezkou barvu a můžu podávat se strouhaným sýrem. Já mám nejraději goudu.
Další varianta je, že vám zbyde kuřecí nebo krůtí maso z jiného jídla a tím pádem už nemusíte restovat, jenom nakrájíte na menší kousky.
A to je všechno, podle mě hrozně jednoduché, rychlé a chutné.
Napiště mi, jestli si to zkusíte a dejte mi vědět, jak se to povedlo:-)
Renča