Kamarádka Lenka mi včera přinesla křepelčí vajíčka. Kdysi dávno jsem je možná jedla, ale běžnou součástí jídelníčku u nás nejsou. Až do včerejška. Tyto křepelčí malilinkaté vajíčka mi udělaly takovou radost, že vám o tom musím napsat:-)
Protože už jenom způsob, s jakou láskou mi byly předány a protože vím, že jsou od drobného chovatele a slepičky se mají dobře a jsou dobře krmeny, ten pocit, že je o ně dobře postaráno a že jsou šťastné, ve mně vyvolaly opravdu radostné pocity.
Znáte pojem šťastná vejce? Že ne?
No, já myslím, že je zná každý, ale málokdy si to uvědomujeme. Řeknete si vejce – kus skořápky, žloutek a bílek. Ale u potravin je hrozně důležité, jestli jsou chovány nebo pěstovány s láskou. Protože to jídlo, nad kterým se málokdo zamýšlí, to nás a naše tělo hrozně moc ovlivňuje. A já si denně ověřuju na sobě, že to tak je. Když cokoli vařím, dělám to s láskou, když jdu do restaurace, vybírám si takové podniky, kde mají dobré jídlo a příjemnou obsluhu.
Protože nic mi asi nedokáže zkazit náladu více, než nasraný číšník a jídlo připravené z polotovaru.
Máte to taky tak?
Zkuste se někdy zamyslet nad tím, jaké máte pocity, když jíte. Většina populace o jídle nepřemýšlí vůbec a jedí, co jim přijde pod ruku, při práci, za pochodu, v autě. Další část lidí o jídle přemýšlí a dokonce si plánují, co budou jíst. A bohužel jenom malinká část obyvatelstva si jídlo dokáže užít.
Jsem ráda, že patřím mezi tu malinkou část:-)
Naplno jsem si to uvědomila při nedávné návštěvě Londýna. Když jsme tam byli s rodinou na pět dní a bohužel se stravovali, jak se dalo. Samozřejmě jsme si koupili i něco na ulici a snědli to ve vlaku nebo za pochodu. V těchto chvílích mi docházelo, jak se hrozně těším, až si zase sednu jako člověk ke stolu a v klidu se najím a jídlo si vychutnám.
No, ale to jsem trochu odbočila i když to s těmi vejci vlastně souvisí. Jde totiž o to, že pokud konzumujeme jakékoli jídlo, měli bychom vědět, z jakých surovin bylo připraveno a jestli ty suroviny byly čerstvé a ideálně vypěstovány nebo chovány s láskou. Ať už jde o vejce, maso nebo zeleninu.
A tak jezme s láskou, připravujme si jídlo s láskou a bude nám hrozně dobře:-)
Musím ještě upozornit, že pořád mluvím o čerstvých a skutečných potravinách, jako jsou právě vejce nebo zelenina, ovoce, maso od farmářů a jiné. A o tom zase v jiném článku:-)
Renča