Játra jsou největší žlázou a největším orgánem v lidském těle.

Jsou důležitá pro náš endokrinní systém, jsou orgánem látkové výměny, mají klíčovou roli v metabolismu makronutrientů a v neposlední řadě nejdůležitějším orgánem při detoxikaci.

To na úvod stačí a proč vlastně píšu o játrech….mnoho mých přátel a kamarádů má špatné jaterní testy a chtějí vědět, co vlastně můžou a nemůžou jíst a pít, aby se ta jejich játýrka spravila.

Pojďme se na to společně podívat.

Příčiny špatných jaterních testů jsou například:

  • nadměrné užívání léků
  • nadměrná konzumace alkoholu
  • infekční onemocnění, nejčastěji mononukleóza a žloutenky

Dle mých zkušeností je to hlavně nadměrná konzumace alkoholu, protože lidi prostě chlastají, buď proto, že nejsou spokojení doma nebo v práci, často zapíjejí smutek nebo bolest.

Samozřejmě to nemusí být pravidlo, příliš mnoho léků možná škodí játrům více než alkohol, ale to už záleží na mnoha okolnostech a je to na delší debatu.

Dejte si pár minut na zamyšlení, co je ve vašem případě největší zlo, které ovlivňují vaše játra🙂

Co často obsahuje strava zatěžující játra:

  • sádlo, máslo, tučná masa
  • uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy
  • tučné mléčné výrobky
  • ostré koření, bujony
  • tatarka, majonéza
  • některá zelenina – česnek, cibule, okurka
  • některé ryby – losos, makrela, kaviár
  • čerstvé pečivo a sladkosti

Co byste naopak měli jíst, aby játra netrpěla

  • libové bílé maso, netučné ryby
  • polotučné mléčné výrobky, nejlépe zakysané
  • neostré koření, zelené natě, bylinky
  • zelenina – mrkev, celer, brokolice, rajčata, květák
  • čerstvé ovoce
  • pečivo  z celozrnné mouky, ideální je kváskový chléb
  • batáty, brambory, celozrnná rýže, basmati
  • červená řepa, dýně
  • zelené saláty, špenát
  • červená nebo černá čočka, quinoa, jáhly, amarant
  • olivový nebo řepkový olej

Vyhněte se smaženým pokrmům

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje.

Pokud berete léky, poraďte se se svým lékařem, jestli je to nezbytně nutné.

Já osobně už nesmažím několik let, občas si samozřejmě dám třeba smažený řízek v restauraci, ale to je tak 3x do roka.

Jde o to, zvyknout si na nový jídelní režim natrvalo a nebrat to jako dietu, která trvá omezenou dobu. Uvidíte, že vám bude celkově lépe a nebudete ani tolik unaveni, jako když jíte nezdravé věci.

Jestli si nevíte rady s jídelníčkem, jak ho třeba poskládat, aby byl zdravý a hlavně chutný, neváhejte se na mě obrátit.

Navíc, při každé konzultaci můžete používat Bemer jako podpůrnou aplikaci.

Játra se vám bude rychleji regenerovat a celkově se budete cítit lépe.

Renáta Nováková
Kdo jsem? Jsem Renáta Nováková, vědomá žena, certifikovaný Bemer terapeut, průvodce zdravým životním stylem, masér. Ovládám numerologii, pracuji s esenciálními oleji a kvalitní buněčnou výživou, zajímám se o psychosomatické souvislosti a práci s podvědomím. Vyzkoušela jsem si práci kouče a lektora, umím pomoci najít příčinu nemocí, pracuji s lidmi, kteří chtějí změnit svůj život a nebojí se toho.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.