Zeleninovo-luštěninová polévka

Krásný den moji milí čtenáři,

tak jsem se bavila s kamarádkou o polévkách a zjistila jsem, že dělá často dětem polévky. Ale jelikož děti mají intoleranci na mouku, neměla by polévky zahušťovat. A tak jsem v rychlosti sepsala recept, který dělám často a tuto polévku rodina miluje.

Zde je:

Zeleninovo-luštěninová polévka

Ingredience:

  • 1 ks Cibule (jarní cibulka)
  • čerstvý česnek 3-4 stroužky podle chuti
  • 2 lžíce másla nebo kokosový tuk
  • Půl hrnku kroupy ječné
  • 1 hrnek vločky – ovesné 4-zrnné(DM)
  • Zelenina ( hrášek, mrkev, zelené fazolky, květák, brokolice) nebo co máte rádi (můžete dělat různé varianty)
  • Půl hrnku červená čočka
  • Vega (koření bez glutamátu) – podle chuti
  • Majoránka
  • Kurkuma
  • 2 ks vejce slepičí domácí (ideální je šťastné vejce)

POSTUP:

Na másle nebo kokosovém oleji si zpěním cibuli a česnek, pokud mám jenom jarní cibulku, dávám zelenou část až na konec. Po orestování cibule přidám kroupy a vločky, lehce orestuju a zaliju horkou vodou. Nastavím si minutku na 10 minut a nechám vařit.

Mezitím si čistím zeleninu a krájím na kousky nebo strouhám.

Potom přidám buď zeleninu nebo čočku, podle toho, jestli je zelenina mražená nebo čerstvá. Každý druh zeleniny potřebuje jinou dobu úpravy, tak musím přemýšlet, co mám a podle toho přihazuji do polévky. Nechám zase na mírném ohni vařit cca 10 minut. Červená čočka je uvařená rychle, cca 10-15 minut.

Například pokud mám mrkev nakrájenou na velké kostičky, musím ji vařit déle, než když je nastrouhaná na velkém struhadle. Doporučuji nastrouhat kvůli dětem, často jim vařená mrkev nechutná a mají tendenci ji vybírat z talíře. Když ji nastrouháte, chuť mrkve se smíchá s ostatními ingrediencemi a navíc nepůjde vybrat:-)

Vyzkoušeno na vlastním dítěti:-)

Nechám zase na mírném ohni vařit cca 10 minut.

Rekapitulace:

Mám tam kroupy, vločky, čočku a zeleninu, zkusím, jestli je všechno měkké a teď jenom ochutím vegou podle chuti, přidám majoránku a kurkumu, aby byla polévka veselá, vařím cca 5 minut a nakonec rozšlehám dvě vejce těsně před koncem varu.

Vypnu a nechám cca 5 minut dojít na sporáku a můžeme baštit:-)

Polévka zasytí i velké jedlíky a hlavně se nemusí ničím zahušťovat, protože vločky a červená čočka tuto práci zastanou. A navíc, můžete si toho udělat fakt velký kotel a během týdne, kdy nestíháte vařit, dá se polévka jíst jenom tak nebo s celozrnným pečivem na večeři.

Dobrou chuť.

Renča

Renáta Nováková
Kdo jsem? Jsem Renáta Nováková, vědomá žena, certifikovaný Bemer terapeut, průvodce zdravým životním stylem, masér. Ovládám numerologii, pracuji s esenciálními oleji a kvalitní buněčnou výživou, zajímám se o psychosomatické souvislosti a práci s podvědomím. Vyzkoušela jsem si práci kouče a lektora, umím pomoci najít příčinu nemocí, pracuji s lidmi, kteří chtějí změnit svůj život a nebojí se toho.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.